Rólunk

        A kislányunk, Kitti nagyon szeretett egy kiszámolós mesét nézni. Mást sem nézett, ha engedtük volna, éjjel - nappal azon lóg. Imádta. Mi pedig nem tudtuk eldönteni, mennyi időt szabad egy nap képernyő előtt töltenie. Jó, hogy mi naponta 6-8 órát dolgozunk laptopon, de egy kisgyereknél mi a szitu?

         Fogalmunk sem volt és amikor utánanéztünk a fórumokon, nem találtunk iránymutatást. Olyan fél-egy óra volt a fejünkben, de hogy ez jó-e? Tudod, ismered az érzést! A legjobbat szeretnéd adni, de fogalmad sincs, hogy mi az. Mindig ott motoszkált a gondolat: - Jó szülő vagyok, ha engedem kütyüzni? Vagy tiltani kellene a mese nézést? 

         Ez volt az, ha érdekel, nézd meg, hiper cuki kis tanítós mese:


Egyik nap megfigyeltem, hogy milyen meredten nézi. Levideóztam és megdöbbentem. Találd ki, mennyit pislogott egy perc alatt. Na jó, elárulom: egyet sem. Így.

Ettől kezdve kutatni kezdtem, hogy miért van ez, hogy nem pislog. Azt is, hogy vajon mit okoz a szemének. Megdöbbentő felfedezéseket tettem. Ami nekünk új volt, az az orvosi világban már régóta ismert probléma. 

Ezeket a problémákat hozza elő, erősíti fel a túlzott monitor és mobil képernyő használat: 

szemtengely ferdülés (astygmia),

rövidlátást (myopia), 

túllátást (hypermetropia), 

valamint a rejtett kancsalságot (heterophoria).  

dr. Vártók Éva Mária szemész szakorvos, csoport vezető főorvos. 

A cikket és a pontos nyilatkozatot elolvashatod a Tudomány oldalunkon.

Ezen kívül a "Kiszáradt szem szindróma" is ismert, amelytől fáj a szemünk, fejünk. Miért? Mert meredten nézzük a képernyőket. Naponta akár 10 órán keresztül is.

Ekkor döntöttem el, hogy ezen változtatni kell! Tervezni kell egy olyan szoftvert, ami figyeli a használatot és "finoman rávesz" arra, hagy természetesen használjuk szemünket, fejünket, felsőtestünket a képernyők előtt is.

Azt is eldöntöttem, hogy külön kell egy szoftver a felnőtteknek a monitorok, laptopok használatához és kell egy  másik a gyermekeknek, fiataloknak a mobilokhoz. Ez két külön fejlesztés lesz, de az alapok azonosak lesznek.

Íme. Nézd meg, hogy hol tartunk most. Egy domót készítettünk, hogy kipróbáljuk magunkon.

Ha tetszik az ügyünk, támogass, lájkold oldalunkat is és kérlek, oszd meg ismerőseid között.