Képernyő előtt dolgozol? Van, hogy szúr a szemed? Fáj a fejed? Ez nem véletlen.

2017.07.07

4-8 óra monitor előtt, 1-2 óra mobilon, 2-3 óra TV és még a tablet is néha? Igen. Az irodai dolgozók háromnegyede így éli a mindennapjait. Lehet rá legyinteni és lehet egy kis figyelmet szentelni neki. Ha a másodikat választod, olvass tovább...

A "kiszáradt szem szindrómát" pár éve fedezték fel. Előbb nem lehetett, hiszen az emberek nem úgy töltötték a mindennapjaikat, mint most. 20 évvel ezelőtt az emberek 10%-a dolgozott annyit képernyő előtt, mint napjainkban. Ahogy növekedett az arányuk, úgy vált egyre ismertebbé ez a betegség. Kis ideig a szemcseppek, szemüvegek kompenzálták az eltérést, de napjainkban ez már nem működik. Tömeges a probléma.

Nem lehet büntetlenül naponta 6-8 órát a monitor előtt gubbasztani! Az emberi test, szem, nyak, gerinc nem erre lett kitalálva. 

Amennyiben nem pislogunk minimum 12-15 alkalommal percenként, szemünk kiszárad. Tegyél egy próbát! Most! Próbáld ki, hogy 20 másodpercig nem pislogsz. 

Ugye, milyen nagyon rossz érzés. Szinte kibírhatatlan.

Mi történik ilyenkor? A pislogástól a szemen lévő könnyréteg elpárolog, égő, viszkető érzésed lesz és a kórokozók akadálytalanul bejutnak a szemedbe. Szemed nem bírja és önkéntelenül is többször pislogsz, hogy helyreálljon a rend.

Elkerülése: percenként 15-20-szor pislogj, akkor is, amikor dolgozol és feszülten figyelsz a monitorra!

Az "SMS nyak szindróma" is hasonló; folyamatosan, 30-90-120 percig egy irányba nézel, általában lefelé. Rendkívül megterhelő a nyaknak és a gerincnek. Fiataloknál fordul elő a leggyakrabban és a tüneteken kívül hosszú távú hatásai is vannak: fájdalom a gerincoszlopban, a nyakban, a fejben.

Elkerülése: 5 percenként végezz fejkörzést, 50 percenként feltétlenül állj fel és 10 percre ne nézz a képernyőre. 

Mit tegyél: járkálj, mozgasd meg a felsőtested. Váll körzést, fej körzést végezz. Közben hagyd néha abba és végezz "messze néző" feladatokat így: nézz ki az ablakon 50-100 méterre lévő tárgyakra, aztán közelíts 10-20 méterre és végül a szobán belül. Ugyanez vissza felé. 5 méter - 20 méter - 50 méter - 100 méter és újra vissza. Ha ezt csinálod, sokkal jobban fogod érezni magad.

Minimum 10 percig. Amikor felfrissültél, nyugodtan dolgozz tovább. Ha legközelebb elfáradsz, ne habozz, csináld újra. Próbálj úgy helyezkedni, hogy a monitorból felnézve elvégezhesd ezt a mini szem tréninget. Hidd el megéri. Kevesebbet hibázol, jobb kedved lesz, nem fáradsz ki annyira és egy nem hibázó, kedves kollégát mindenki szeret!


Tomi